2012. december 5., szerda

Zira

Mától így hívjuk az 5 dolláros bankjegyet: Zira.

Csak itthon vettük észre, hogy valamelyik boltban kapott 5 dollároson nem a megszokott II. Erzsébet királynő mosolyog ránk, hanem egy szakállas fickó, akit Zira-nak hívnak :-)

Holnap ebédidőben megpróbáljuk továbbpasszolni ezt az 5 dollárost, remélem sikerülni fog :-)

Ha nem, akkor betesszük a mosógépbe, és kimossuk. Nagy baja nem lesz, mert ez a pénz jól bírja a mosást. Műanyagból van.


Ausztrália a világon elsőként bocsátott ki műanyagból (polimerből) készült bankjegyeket. Ez az új, korszakalkotó technológia, amellyel ezek a bankjegyek készülnek, lehetőséget adott a tervezőknek, hogy olyan bankjegyeket tervezzenek, amelyek méltó módon jelenítik meg Ausztrália történelmét és természeti szépségeit. Az ausztrál bankjegyeket az Ausztrál Bankjegynyomda nyomja, amely az Ausztrál Központi Jegybank része. A nyomda nemcsak saját felhasználásra nyom pénzt, hanem olyan külföldi országok részére is, mint például Banglades, Brunei, Chile, Indonézia, Kuvait, Malajzia, Mexikó, Nepál, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Románia, Nyugat-Szamoa, Singapore, Salamon-szigetek, Sri Lanka és Thaiföld.

Az első tízdolláros bankjegyet 1988-ban, Ausztrália megalapításának 200. évfordulója alkalmából bocsátották ki. A bankjegy a déli kontinens benépesítésének témáját jeleníti meg: a pénz egyik oldalán egy fiatal ausztrál bennszülött látható teljes ünnepi díszben. A bankjegy másik oldalán az „Első Flotta” hajója, a „Supply” látható, háttérben a Sydney-öböl, valamint egy embercsoport, amely Ausztrália nemzetté válásának elmúlt 200 éves folyamata során betelepedett legkülönbözőbb kultúrákat mutatja be.

Ezek a műanyag pénzek állítólag jóval nehezebben hamisíthatók, és négyszer olyan tartósak, mint a hagyományos, papír alapú bankjegyek. Tisztábbak is mint a papír, és újrahasznosítható az alapanyaga.

Az ausztrál fémpénzek 1 és 2 dollárosok, és léteznek 5, 10, 20 és 50 centesek fémpénzek is. A bankjegyek 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros címletekben vannak forgalomban.

Az egydolláros papírpénzt 1984-ben váltotta fel a fémpénz.  Az egydollároson öt kenguru látható:



1988 előtt a kétdolláros bankjegy formában létezett:



A kétdolláros érmét 1988-ban vezették be: egy bennszülött törzsi vezetőt ábrázol a háttérben a Dél Keresztje és a jellegzetes ausztrál fűfa:



Az ausztrál dollár 1966 óta létezik. 1963-ban Ausztrália azzal állt elő, hogy áttérnének a hagyományos brit rendszerről a tízes pénzrendszerre. Több mint 1000 javaslat érkezett, hogy mi legyen az új pénznem neve. Az akkori miniszterelnök, Sir Robert Menzies, a royal mellett érvelt, végül azonban a dollár lett a befutó. Így 1966. február 14-én bevezették Ausztráliában a tízes pénzrendszert és egy ausztrál dollár 100 cent lett. 

2007-ben a hatodik legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem volt a nemzetközi devizapiacon az ausztrál dollár. 

A Nemzetközi Fejlesztési Bank (IFB) Esztétikai Bizottsága elbírálása alapján 2008-ban a világ második legszebb valutája címet kapta az ausztrál dollár.

Az igazi, Zira nélküli 5 dolláros így néz ki:


Forrás: Ausztrál Nagykövetség Magyarországwikipedia.




2 megjegyzés :