2012. július 25., szerda

Az első lépés

Ma fizettem ki a tandíj első részletét. Ez a diákvízum igénylésének első lépése. A tandíj átutalása az iskolának egyben azt is jelenti, hogy ezt a pénzt már csak abban az esetben kaphatom vissza, ha az ausztrál követség visszautasítja a vízumkérelmemet.

A tandíj befizetéséhez ausztrál dollárra van szükség. De a pénzváltás nem egyszerű. Lehet menni pénzt váltani bankba, ahol hozzávetőleg 10HUF-al többért lehet AUD-t vásárolni, mint a városi kis bódékban. Aztán számolni kell az árfolyamkockázattal is. Egy forintnyi árfolyam elmozdulás sok ezer, tízezer forint többletkiadást jelenthet. A mostani helyzetben pedig jócskán csapkod össze-vissza a forint árfolyama. Meg az összes árfolyam :-)

És végül, az is problémát jelent az utcai pénzváltóknak, ha nem a megszokott turista mennyiséget akar vásárolni az ember valutából. Ekkor akár az is megeshet, hogy csak több pénzváltó felkeresésével lehet megvásárolni a szükséges pénzmennyiséget.



Nekem egész jó árfolyamon sikerült pénzt váltanom: 243.8 HUF-ért adtak egy AUD-t. Bár utólag ez az árfolyam már nem is tűnik olyan jónak. Lehetett volna 1-2 napot várni a pénzváltással: