2013. január 22., kedd

Közkívánatra

Sziasztok,

Sokan hiányoltátok, hogy miért nem írok többet az itteni életről, az emberekről, a körülményekről, a munkahelykeresésről és hasonló dolgokról.

Ezért aztán elhatároztam, hogy a következő 4 blogbejegyzés ezekről a témákról fog szólni:

1. Élet Melbourne-ben diák szemmel 3 hónap után
2. Iskolai élmények
3. Önéletrajz írás
4. Álláskeresés, tapasztalatok és problémák

Azért az előfordulhat, hogy egy-két unalmasabb :-) bejegyzés is be fog ékelődni e témák közé. És persze majd olvasás közben azt is vegyétek figyelembe, hogy még csak három hónapja vagyunk itt. Ebből a három hónapból kettő majdnem úgy telt el, hogy szinte semmit nem értettem abból, amit nekem mondtak. Ezért aztán nem is mondtak nekem olyan sok mindent :-)

Körülbelül 1 hónapja értem meg azt, amit mondanak nekem és ugyanennyi ideje tudom elmondani a gondolataimat hangosan, angol nyelven :-)

Szóval a három hónap valójában csak egy hónap :-)

Csak győzzétek kivárni, mire megírom a cikkeket :-)




2013. január 19., szombat

Phillip Island

Phillip Island egy ausztrál kis sziget, amit a Melbourne-i turisztikai központ a feltétlenül meglátogatandó látnivalók közé sorol. Így aztán mi is elmentünk megnézni ezt a kis 100m2-es szigetet.

Phillip Island Melbourne-től körölbelül 140 km távolságra dél-délkeleti irányban található. A szigetet a szárazfölddel egy 640 méter hosszú betonhíd köti össze. A hídnak illetve az ide vezető főútnak a neve nincsen túlbonyolítva. Úgy hívják, hogy Phillip Island Road. A híd szárazföld felőli oldalán San Remo városa terül el.

A sziget a nevét New South Wales első kormányzójáról, Arthur Phillip-ről kapta. A sziget 26 km hosszú és 9 km széles, területe mintegy 100 km2 és 97 km hosszú tengerparttal rendelkezik. A 2001-es népszámlálás szerint a sziget állandó lakossága 7071 fő volt, 2011-ben már 9406 ember lakott folyamatosan a szigeten. A nyár folyamán a lakosság megduzzad körülbelül 40.000 főre és a statisztikák szerint évente 3.5 millió turista fordul itt meg. Érdekesség még, hogy ezen a szigeten forgatták az 1977-es Summerfield című ausztrál filmet.

A szigetre vezető híd így néz ki:


A sziget sok mindenről híres, de leginkább az itt található egyedülálló madárvilág miatt látogatnak el ide a turisták. Sok rövidfarkú Shearwaters és csendes-óceáni sirály él itt, de a turisták nem e madarak miatt látogatnak el ide. A fő attrakció ezen a szigeten a kicsi pingvinek.
Ezek a pingvinek tényleg nagyon kicsik :-) Egy normál méretű felnőtt pingvin mgassága 33 cm, de a legnagyobbra megnőtt sem magasabb 43 cm-nél.

A sziget turistatérképe:


Ezen a kicsi szigeten aztán tényleg minden van: strandok, turistautak, bicikliút, helikopter leszálló, pingvinek, fókák, madarak, csokoládé múzeum, hullámok, drága golfpályák, motorsport kedvelőknek színvonalas motor versenypálya, nagy hajók pezsgős asztalokkal, bérelhető hajók azoknak, akik nagy halakra vadásznak az óceánban, gokart pálya, mini vidámpark, lakókocsi park (sokan érkeznek a szigetre lakókocsikkal), szállodák, koalapark... Minden van itt, csak pénze legyen az embernek :-)

A sziget bejáratánál szembetaláljuk magunkat egy csokoládégyárral, ahol a prospektus szerint a világ legnagyobb csoki vízesése van. A belépő 15 AUD / fő.


Van itt egy 1 tonnás csokitömb:


És csokiból készült kisváros:


Meg mindenféle őrült dolgok: csokicseppkő, NC vezérlésű csokimaró gép, ami a csokitömbökbe feliratokat mar bele. Aztán van itt a csokigyárban ember méretű Dávid szobor csokiból. Csupa hasznos dolog :-)

Aztán nem messze a csokigyártól van a "Nagy Hullám" (Big Wave) műanyag csoda (saját fotó nincs róla):


Kicsit arréb találjuk meg a Phillip Island-i "Csodák Palotáját" (A Maze 'N Things). Felnőttek 33 dollárért mehetnek be megnézni a mini golfpályát, tükörtermet, mini börtönt, a kerítésszerű elemekből felépített mini labirintust és az illúziók szobáját. Én ezt hívom "rip-off"-nak.




Egy másik érdekesebb megállóhely a "The Nobbies". Itt fókákat lehet nézegetni, ahogy a szabadban éldegélnek:



Az esti fő attrakció a pingvin parádé. Este hat óra körül értünk a sziget délnyugati végében található pingvin parádé helyszínéhez. A belépőjegy 22AUD / fő. A bejáratnál van egy épület jegypénztárral és ajándékbolttal. Az ajándékboltot azért érdemes megemlítenem, mert itt van egy kijelző, ahol egy visszaszámláló mutatja, hogy mikor fog megérkezni a partra az első pingvin. Bár, hogy ezt honnét tudják előre, számomra rejtély :-) Így aztán minden turista tudja, hogy még mennyi ideje van vásárolgatni és enni-inni mielőtt elindul pingviniket nézni :-)

Néhány érdekesség ezekről a kicsi madarakról:
  • Ők a legkisebb pingvinek a világon. Átlagosan 33cm magasak, és tömegük körülbelül egy kilogramm.
  • A kis pingvinek átlagosan hét évig élnek. A legöregebb valaha feljegyzett kis pingvin 26 év és négy hónapos volt.
  • Ezek a pingvinek az egyetlenek, akik így parádéznak, és minden este a naplemente után a tengeri halászatról hazatérve megjelennek ugyanazon a partszakaszon.
  • A tolluk felül valóban kék és alul fehér.
  • Úszni akár 10km/óra sebességgel is tudnak, és gyorsabbak mint a Ian Thorpe (ausztrál olimpiai bajnok úszó) :-)
  • A legmélyebb nyilvántartott pingvin merülés 67 méter.
  • A leghosszabb halászattal töltött idő alatt megtett út 1012 km.
  •  A kis pingvin két tojást rak. A hímek és a nőstények felváltva 3-4 napos eltolásban gondozzák a tojásokat, míg a másik pingvin pihen és halászik. 10 napig bírják evés nélkül.
A sziget pingvinpopulációja 1980-as évekig folyamatosan csökkent. Egyre több strand nyílt a szigeten, ami miatt a pingvinek élőhelyeit felszámolták. A természetes ellenségük, a rókák és hasonló túlszaporodott ragadozó állatok is pusztították rendesen a földbe vájt kis gödrökben élő pingvineket. Aztán gondot jelentett a helyi, kutyát sétáltató lakosok viselkedése is. Kedvelt szórakozásuk volt, a gazdiknak és a kutyáknak egyaránt, kutyasétáltatás közben pingvinre vadászni. Az 1920-as évektől kezdve a szervezetlenül idelátogató turisták tömegének is sikerült kinyírni pár kicsi pingvint. Ezen nem is csodálkozok. Abban az időben így nézték az emberek a pingvineket [nekik még belépőjegyet biztosan nem kellett venni :-)]:


Egy átlagos éjszaka megjelenő pingvinek száma így változott az évek során:
  • 1977: 752 pingvin
  • 1979: 571 pingvin
  • 1984: 408 pingvin
  • 1990: 654 pingvin
  • 2000: 640 pingvin
A pingvinbemutató közben például külön felhívták a figyelmünket, hogy indulás előtt nézzünk be az autó alá is, mert ott is megbújhat egy kis állatka, mert ezek szaladgálnak össze-vissza a part környékén. A pingvinveszélyre még táblák is figyelmeztetnek :-)


De bármennyire is vigyáznak rájuk a természetvédők, hazafelé jövet mi is láttunk egy elgázolt pingvint a főút mellett.

Aki szeretne angol nyelven még több érdekességet olvasni a turizmusról és a pingvinekről az olvassa el ezt a néhány oldalas kiadványt. Angol nyelvgyakorlásnak is jó :-)

Szóval miután mi is megnéztük az ajándékboltot, elindultunk a partra, hogy elfoglaljuk a pingvinleső helyünket. Úgy 8.20 körül kezdett el lemenni a nap és mire besötétedett baromi hideg lett. Fújt a szél, és esett az eső is. Sem a hidegre sem az esőre nem készültünk, így iszonyatosan fáztunk. Hiába volt napközben 28 fok, estére 15 lett, és a hideg szél minden megmaradt meleget elfújt.

Ilyen a naplemente a pingvinleső hely környékéről:


Miután lement a nap, kaptunk angol, japán, kínai meg mindenféle nyelven (a magyar nem volt közte) egy kis előadást olyan adatokról, amiket fent leírtam nektek. Az előadás végén azt is elmondták, hogy mit szabad tenni és mit nem. Fényképezni például nem volt szabad. Egyszer próbáltam meg fotót készíteni, de azonnal rám is szóltak.

Körülbelül este 9.30 körül egyszer csak megjelent pár pici pont a távolban. Néha eltűntek, mert a bazi nagy hullámok beterítették az úszkáló pingvineket. Hosszas tanakodás után az egyik pingvin elindult kifelé a vízből, 10 percenként egy méteres sebességgel :-) Aztán amikor végre szilárd talaj volt a bátor első pingvin lába alatt, akkor jött utána a többi is. Itt a part szélén megint megálltak tanakodni és amikor az egyik bátortalan visszaszaladt a vízbe, szaladt utána a többi is vissza a vízbe. Egy óra teszetoszáskodás után egyre több bátor pingvin érkezett és a part többi részén is megjelentek a pingvinek. Aztán végre az első pingvin eljutott a felsőbb partig és felkapaszkodott a magas parton a fű közé. Ezután megindult a pingvinek áradata :-) Tízesével, huszasával érkeztek meg a víz felől, és lassan a sziget ezen része megtelt kiabáló pingvinekkel. Bármerre mentünk, mindenütt pingvinek rohangáltak, és ilyen hangokat adtak ki:



2011-től így néz ki a pingvin nézegető hely:



Valahol ott a hátul ültünk mi is:


Már lement a nap, hideg van, de mi még mindig várjuk a pingvineket valahol ott a tömegben :)


A tömegből ilyen volt a kilátás a partra és az óceánra:




És most jöjjenek a híres kis pingvinek. Ilyenek, amikor szaladgálnak össze-vissza a szigeten:



Kis pingvinek, amikor kimerészkednek a hullámok közül a szárazföldre:




Mindenfelé pingvinek. Alattunk, mellettünk, a vízben, a homokban és a fű között. Még jó, hogy repülni nem tudnak ezek a kis állatok, mert az már igazán rémisztő lenne :-) Itt simán le lehetne forgatni a legújabb Hitchcock horrorfilmet, "Ahová lépek, pingvin terem" címmel :-)


Pingvin portré:


A sziget nagy motorsport történelemmel is rendelkezik. A sziget belső úthálózatán rendezték meg 1928-ban az Ausztrál Grand Prix versenyt és 1935-ig minden évben folytatták ezt a hagyományt. Később, 1952-ben megalakult a Phillip Island Auto Racing Club a szigeten. A klub a megalakulása után felépítette a  Phillip Island Grand Prix Circuit versenypályát, így többet nem kellett versenyekre használni a sziget úthálózatát. A pályamegnyitó verseny 1956-ban volt.

A pályát az 1970-es években bezárták, de 1989-ben újra megnyitották és azóta ez a pálya ad otthont az ausztrál motorkerékpár Grand Prix (Australian Motorcycle Grand Prix) versenyeknek. Ezen a pályán rendezik meg minden évben a Superbike World Championship, V8 Supercars és az ausztrál Drivers 'Championship versenyeket is.

A pálya weblapja itt érhető el.

Ezek közül szívesen megnéznék egy-két rendezvényt:
  • február 22 - 24.: Superbike World Championship, Phillip Island-i futam
  • május 18 - 20.: V8 Supercars futam
  • október 26 - 28.: Moto GP futam
Strand, napfény, szép autók, motorok, csajok. Kell ennél több? :-)








Hány pingvint üthetnek el egy ilyen verseny alatt? Nem hiszem, hogy indulás előtt benéznek minden V8 Supercar autó alá, pingvint keresni :-) Biztos letakarják erre az időre a "pingvin lehet az autó alatt" figyelmeztető táblákat :-)

A fényképek egy része nem saját fotó és szerzői jogok által védettek! Forrás: http://www.narraphotography.com.au

Ui.: holnap megyünk Australian Open-t nézni élőben. A jegyet tegnap megvettük. Hurrá :-)



2013. január 17., csütörtök

Vicc, 5. rész

Sziasztok!

Ma itt Melbourne-ben 42 fok volt. Bár nagyon fura itt ez a meleg, mert nem izzadok, és nem dől rólam a "víz" úgy, mint otthon a 7-es buszon. Ráadásul ma a nagy meleg ellenére farmernadrágba kellett mennem (hr interjú miatt), de még ennek ellenére sem volt annyira melegem.

Bár a történethez az is hozzátartozik, hogy napközben a jéghidegre hűtött iskolában vagyunk, utána a jéghidegre hűtött pubban üldögélünk, majd hazafelé a szintén jéghidegre hűtött villamoson ill. metrón utazunk. Amúgy meg is vagyok fázva a légkondicionálástól. Otthonról hozott aszpirin tablettával és Neo Citrannal gyógyítom magam :-) Hát ennyit ér itt a 42 fok meleg :-(

Elkezdődött az Australian Open is. Végre időeltolódás nélkül tudjuk a mérkőzéseket nézni a TV-ben :-) Úgy tűnik van egy kis esélyünk, hogy a hétvégén élőben is megnézzünk néhány mérkőzést. Aztán hogy a nyilvános kivetítőig vagy a kerítés belső feléig jutunk-e el, azt még nem tudom megmondani :-)

Holnap új témával fogok jelentkezni: Philip Island.

Mára már csak egy újabb angol nyelvű viccre futja. Addig is szép napot nektek, kellemes hólapátolást és jó munkát :-)


Donation from a lawyer

The staff at a local United Way office realized that it had never received a donation from the town's most successful lawyer. The person in charge of contributions called him to persuade him to contribute. "Our research shows that out of a yearly income of at least $700,000, you give not a penny to charity. Wouldn't you like to give back to the community in some way?" The lawyer mulled this over for a moment and replied, "First, did your research also show that my mother is dying after a long illness, and has medical bills that are several times her annual income?" Embarrassed, the United Way representative mumbled, "Um... No." "Or," the lawyer continued, "that my brother, a disabled veteran, is blind and confined to a wheelchair?" The mortified United Way representative began to stammer out an apology but was interrupted when the lawyer added, "Or that my sister's husband died in a traffic accident?" the lawyer's voice rising in indignation, "Leaving her penniless with three children?" The humiliated United Way representative, completely beaten, said simply, "I had no idea..." On a roll, the lawyer cut him off once again, "So if I don't give any money to them, why should I give any to you?"

Glossary

in charge of = responsible for
yearly income = money earned in one year
to mull something over = to think carefully about something for a long time
to mumble = to say something unclearly and quietly so that it is difficult to hear
to stammer = to speak or say something with a lot of pauses or repeated sounds
to be on a roll = to be having a lot of success with what you are trying to do
to cut someone off = to prevent someone from finishing what they are saying



2013. január 14., hétfő

Megfejtés

A keddi találós kérdés megfejtése a következő:


1: koreai nyelv, Arni teljes neve

2: koreai nyelv, az én teljes nevem

3: japán nyelven, az én teljes nevem

4: japán nyelv, Arni teljes neve

5: thai nyelven Arni teljes neve




.
Gratula Zoli :o)



2013. január 10., csütörtök

Könyvtár

Az angol nyelvtanulás egyik igazán jó módszere az angol nyelvű könyvek olvasgatása. Ilyen könyvekhez hozzájutni a legolcsóbban a könyvtárban lehet, ezért mi is beiratkoztunk a melbourne-i városi könyvtárba.

A könyvtárnak öt különböző helyen van épülete Melbourne-ben. Mi a belvárosi épületet használjuk, mert az 5 percre van az iskolától.

A könyvtár két szintes és nem mondanám nagyon nagynak. Az alsó szinten van információs pult, ruhatár, mini étterem, könyvespolcok könyvekkel és újságokkal és egy olvasóterem nagy asztallal, körbe sok-sok székkel. A félemeleten audio CD-ket, DVD-ket és leginkább képregényeket lehet összeszedni kölcsönzés céljából. Az emeleten pedig egy csomó könyv van még. Itt van pár játékkonzol is, amit bátran lehet használni, aztán vannak itt 1-2 személyes asztalok kényelmes székekkel számítógépekkel és anélkül. A számítógépekhez internet is jár és az üres asztalok mellett van 230V-os csatlakozó is. És még van itt néhány nagyobb méretű, üvegfallal elválasztott tanterem is.

Itt minden van, aminek egy könyvtárban lennie kell.

Több meglepetés is ért minket ebben a könyvtárban. A könyvtári informatikai rendszer zseniálisan jól ki van találva.

A beiratkozás természetesen ingyenes! Nem csak a diákoknak, bárkinek ingyenes. Nekem már a beiratkozás módszere is nagyon tetszett: le kell ülni az egyik számítógép elé és ki kell tölteni a jelentkezési lapot. Ebben a segítségünkre van a számítógépek között mindig a legjobbkor előkerülő városi önkéntes munkás, aki ingyen, fizetés nélkül dolgozik a könyvtárban (sok ilyen volunteer állás van errefelé). A kitöltés a segítségkéréssel együtt nem tart tovább mint 5 perc. Ezután oda kell menni egy asztalhoz, ahol leültetnek és elkérnek egy fényképes igazolványt (a gagyi nyomtatott diákigazolvány tökéletes volt). Ha nincs helyi lakcímünk, vagy van, de azt nem tudjuk igazolni, akkor csak öt darab könyvet lehet egyszerre kikölcsönözni maximum két hétre. Ha tudjuk bizonyitani, hogy van helyi lakcímünk (például névre szóló bankszámla kivonattal - nekünk nincsen, mert elektronikusan jönnek a kivonatok -, vagy az állam által megküldött ausztrál adószám értesítő papírral), akkor ötven darab könyvet lehet kikölcsönözni maximum három hétre.

A regisztráció végén kinyomtatnak egy műanyag kártyát. Ez az olvasókártyánk, és ezen rajta van a választott login nevünk is. A könyvtárba érkezéstől eddig 10 perc telt el. A beiratkozás végén a kedves és mosolygós ügyintéző végigvezetett minket a könyvtáron és megmutatta, hogy mit hol találunk.

Kölcsönzés: kiválasztjuk a könyvet, CD-t vagy DVD-t (a lemezek itt benne vannak a tokokban és nem kell azokat külön kikéregetni valakitől) és a végén odamegyünk egy asztalhoz. A leolvasó leolvassa a beiratkozáskor kapott kártyánkról, hogy kik vagyunk. Ezután három bazi nagy, egyszerű gomb megjelenik a monitoron: kölcsönzés, hosszabbítás, kilépés. A kölcsönzés gombra bökés után az asztalon lévő könyveket egy villanás alatt beolvassa valami szkenner. OK gomb, és már nyomtatódik a teljesen egyszerű, élelmiszerboltban kapott blokkhoz hasonló kis cetli. A kijáratnál szkennerek vannak, hogy ne lehessen kivinni olyan dolgokat, amiket nem kölcsönöztünk ki.

És mindehhez nem kell egy könyvtári alkalmazott sem! Emiatt aztán összesen talán három könyvtárost láttam az egész épületben.

Lejárati idő hosszabítás otthonról: belépünk a könyvtár weblapjára a kapott azonosítónkkal és rábökünk a könyvek mellett lévő gombra. Automatikusan 2 hétre hosszabbítódik a könyv/CD/DVD lejárati ideje. A honlapon akár az IELTS-vizsgára is lehet készülni a feltöltött feladatok segítségével.

Lejárati idő hosszabítás a könyvtárban: lepakolom a könyveket a kis asztalra, becsippantom a leolvasóval a könyvtári kártyámat, megnyomom a hosszabítás gombot. A szkenner már tudja, hogy milyen könyvek vannak az asztalon, és már nyomtatódik is az új cetli az új lejárati idővel.

Könyv visszavitel: a könyvtárban van egy fal, amin vannak postaládaszerű nyílások. Csak bedobom a könyveket valamelyik lyukon és már megyek is :-) A szkenner dolgozik, a számítógép meg egyből leveszi a nevemről a visszahozott könyveket.

Mindez úgy működik, hogy nem kell hozzá könyvtári alkalmazott. És tényleg, ez működik itt! Szerintem zseniális ez az informatikai rendszer.

A könyvtárban az angol nyelvű könyvek/újságok mellett nagyon sok fajta, más nyelvű olvasnivalók is vannak. Persze az angol nyelvtanuló diákok kiemelt figyelmet kapnak: ötféle nehézségi szint szerint csoportosított könyvek, szótárak, feladatlapok... vannak. Iszonyat nagy mennyiségben. A nehézségi szint szerinti csoportosításnak köszönhetően mindenki nagyon gyorsan megtalálja azokat a könyveket, amiket sikeresen ki tud olvasni anélkül, hogy folyamatosan szótározgatni kellene. Ez nagyon fontos, mert a sok szótárazás pont az olvasás örömét veszi el. Legalábbis nálam ez így van.

A kedvenc könyveim a Macmillan Readers és a Peungin kiadó könyvei. Nem vastagok (50-100 oldalasak), olvasmányosak, és az eredeti művek egyszerűsített változatát tartalmazzák a kiválasztott nyelvi szintnek megfelelő szavakkal. És van hozzájuk hangoskönyv is. Zseniálisak ezek a könyvek.

Például Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes könyvei nagyon tetszettek.

Példaként felteszek ide nektek néhány hanganyagot és hozzá pár könyvlapot, hogy lássátok, milyen jók ezek a könyvek. Remélem ezért nem fognak a seggembe rúgni a szerzői jogok miatt :-( Csupa jó szándékkal osztom meg veletek ezt a pár képet és hanganyagot, hátha valaki kedvet kap, hogy vásároljon magának ilyen könyveket nyelvtanulás céljából.

Apollo 13 (Ron Howard film)
level: pre-intermediate

Chapter 1:

Chapter 2:



Sir Arthur Conan Doyle: The Dancing Men
level: intermediate

Chapter 1:

Chapter 2:


Isaac Asimov: I, Robot
level: pre-intermediate


1. Doctor Susan Calvin - Robot psychologist: 




2. Robbie: 




Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll and Mr Hyde
level: pre-intermediate


Chapter 1: The Door:




Chapter 2: Mr Enfield's Storry:




George Orwell: 1984
level: intermediate


Chapter 1: Big Brother Is Watching You






Azt hiszem ennyi anyag éppen elég lesz, hogy kedvet kapjatok az angol nyelvű könyvek olvasgatásához. Jó szórakozást a könyvekhez :-)

Ui.: Ha valakinek nem működne a zenelejátszás, kérem írja meg, és megpróbálok másik lejátszót keresni.