2014. július 16., szerda

Egy

Sziasztok,

Ez egyszerűen csak EGY.

Előre szólok, hogy ehhez hasonló, nektek unalmas posztból még lesz néhány.

Azért, mert nekem ez nagyon fontos.

Szép napot.

2014. július 1., kedd

Csodaszék

Sziasztok,

A mai rövid poszt témája egy mérnöki csoda: a Renfe (=spanyol MÁV) csodaszéke :-)

A spanyol gyorsvonatról már írtam a "Megérkeztünk" című posztban, de a személyvonatról még nem. Jó pár héttel ezelőtt Murcia városába utaztunk a Renfe személyvonatával. A személyvonat is szép tiszta, és ami a legfontosabb: hajszálpontos. Indulás a menetrendben megadott percben, érkezés hasonlóképpen. Eddig 4-5 alkalommal használtuk ezt a fajta vonatot, de 5 percnél többet még egyszer sem késett a célállomásra érkezéskor. Ez azért tetszik.

Murcia ~80 km-re van Alicantétól, és az oda vissza jegy fejenként 10 eurónál kevesebbe került (8,75 eur), úgyhogy ez az ár egész elfogadható. Nem olyan drága, mint a gyorsvasútjuk, de nem is olyan gyors :-) Az előbb említett távot 1 óra 15 perc alatt tette meg a vonat.

Felszállás után próbáltunk a menetiránnyal megegyező irányba néző ülésre leülni, de már az összes "jó" irányba néző szék foglalt volt, így aztán választottunk egyet a másik irányba nézők közül. Csak később jöttünk rá, hogy micsoda mérnöki csoda van ezen a vonaton: a csodaszékek. Az utánunk pár perccel felszálló utas nem szarakodott annyit a székkereséssel, mint mi. Odament egy üléssorhoz, megfogta a kapaszkodót, és egy könnyed mozdulattal átállította a széket a menetiránynak megfelelő irányba.

Miután ellestük a trükköt, készítettünk egy demonstrációs videót. Izgalmas, érdemes megnézni:


Ez a csodaszék talán még a derékfájást is meggyógyítja :-)

Ma a MÁV szignállal búcsúzok. Kellemes utazást kíván a MÁV: